SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’L-EDEB

<< 3776 >>

DEVAM: 50- (ÜÇ KİŞİ BİR ARADA İKEN BUNLARDAN) İKİSİ ÜÇÜNCÜ (ARKADAŞ) TAN AYRI GİZLİ KONUŞMASINLAR. BAB!

 

حدّثنا هِشَامُ بْنُ عَمَّارٍ. حدّثنا سُفْيَانُ بْنُ عُيَيْنَةَ عَنْ عَبْدِ اللهِ بْنِ دِينَارٍ، عَنِ ابْنِ عُمَرَ؛ قَالَ: نَهَى رَسُولُ اللهِ صلى الله عليه وسلم أَنْ يَتَنَاجَى اثْنَانِ دُونَ الثَّالِثِ.

 

İbn-i Ömer (r.a.)'dan rivayet edildiğine göre: Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) (bir arada bulunan) iki kişinin (yanlarındaki) üçüncü (arkadaşların) dan ayrı gizli konuşmalarım yasaklamıştır.

 

 

AÇIKLAMA:      Bu ba bın ilk hadisi; Buhari, Müslim, Tirmizi, Ebu Davud ve Ahmed tarafından da rivayet olunmuştur. İkinci hadis ise Buhari, Müslim ve Ebu Davud tarafından da rivayet olunmuştur.

 

Bu hadisler bir arada bulunan üç kişiden ikisinin üçüncü arkadaşlanndan ayn, gizli konuşmalarının onun üzülmesine sebebiyet verdiğinden yasak olduğuna delalet eder .

Ebu Davud'un rivayetinde şu ilave vardır: Ravi Ebu Salih şöyle demiştir: Ben İbn-i Ömer'e: Bir arada bulunanlar dört kişi olursa hüküm nedir? dedim. İbn-i Ömer: O zaman sana zarar vermez (yani iki kişinin diğer iki arkadaşlarından ayrı gizli konuşmalarında sakınca yoktur>. diye cevab verdi.

 

Nevevi: Bu hadisler, Üçüncü bir arkadaşın huzurunda iki kişinin kendi aralarında ve ondan ayrı olarak gizli konuşmalarının yasak olduğuna delalet eder. Üç veya daha fazla kişilerin kendi aralarında aynı yerde b'Jlunan bir kimseden gizli konuşmaları hükmü de böyledir. Bu yasak haramlık içindir. Şu halde bir cemaatın aynı yerde bulunan bir kişiden ayrı gizli konuşması da haramdır. Meğer ki o kişi bunların gizli konuşmalarına müsade etse, o zaman haram değildir.

 

İbn-i Ömer (r.a.)'ın, Malik'in ve alimlerin cumhurunun mezhebi şudur: Bu yasak umumidir. Yani yolculuk hali olsun, ikamet hali olsun her zaman böyle yapmak haramdır. Şayet bir arada bulunanlar dört kişi ise bunlardan ikisinin diğer iki arkadaşlanndan gizli konuşmalannda bir sakınca yoktur. Bu hususta icma vardır  

 

Bazı alimler bu yasağın yolculuIt haline mahsus olduğunu, çünkü yolculuk halinde üç arkadaştan ikisinin diğer arkadaştan ayrı gizli konuşmalarının şüphe ve endişeye sebeb olabileceğini, ikamet yerinde ise endişeye mahal olmadığını söylemişlerdir, diye bilgi vermiştir .